Beschadigde keukens en loslatende kappen; wrappen of niet?
Één van de meest gestelde vragen is of beschadigde keukens of keukens met loslatende kappen ook gewrapt kunnen worden. Keukens waarvan het plastic loslaat, keukens met scheuren of natuurlijk keukens met brand- en/of waterschade. Het antwoord is in 9 van de 10 gevallen; ja!
De keuken is natuurlijk een gebruiksvoorwerp die toch zeker zo’n 20 à 25 jaar mee gaat, afhankelijk van de kwaliteit van de keuken zelf, hoe ermee omgegaan wordt, hoe een en ander schoongemaakt wordt etc. Omdat de keuken zo’n belangrijk onderdeel van het huis is en dagelijks meermaals (en vaak intensief!) gebruikt wordt, heeft het door de jaren heen veel te lijden en moet het zeker tegen een stootje kunnen. Desondanks merken we toch vaak dat na een aantal jaar problemen kunnen ontstaan, voornamelijk met keukens waarin er een reliëf in de deuren (niet altijd!) zit en waarbij de MDF-deuren fabriek af afgewerkt zijn met melamine kappen.
Loslatende lijmlaag keukenfronten
Melamine is een bepaald soort plastic dat ontzettend vaak gebruikt is in keukens om, voornamelijk de fronten, van een bepaalde kleur en buiten laag te voorzien. Deze kappen zijn bij de productie van de keuken machinematig op de MDF-basis van de fronten geperst. Hierbij is veelal gebruik gemaakt van een bepaalde lijmtechniek die na verloop van tijd en vaak afhankelijk van de nabijheid van warmtebronnen in de keuken (denk aan ovens / magnetrons / vaatwassers), problemen gaan vertonen. Na een bepaalde tijd lost de lijmlaag op en komen de melamine kappen los van de ondergrond.
Help, mijn keuken valt uit elkaar!
Het resultaat is dat je keuken, die voor de rest waarschijnlijk nog hartstikke prima is, eruit ziet alsof deze letterlijk aan alle kanten breekt/scheurt en uit elkaar valt. Vaak wordt de MDF-onderlaag zichtbaar blootgelegd, wat de fronten erg kwetsbaar maakt voor vet-, vuil-, en waterplekken, die, om alles nog leuker en mooier te maken, vervolgens in het MDF trekken en het, toch al niet zo strak ogende geheel, een steeds armzaligere uitstraling geeft.
Maar die kappen zijn toch ook keuken wrap folie? NEE!
De melamine kappen op keukens die wij vaak behoorlijk beschadigd en loshangend aantreffen is een soort plastic, en is niet gemaakt van hetzelfde materiaal als onze interieur- en keuken wrapfolies. De materialen welke wij gebruiken hebben om te beginnen een veel hogere temperatuur resistentie dan de plastic kappen. Zo is de warmte afkomstig van warmtebronnen als ovens, magnetrons, vaatwassers, Quookers, waterkokers etc. geen enkel probleem. Ten tweede zijn onze interieurfolies opgebouwd uit verschillende lagen die vervormbaar zijn. Ten opzichte van het statische, in een bepaalde vorm geperste plastic, is scheuren of breken daarmee ook niet mogelijk. Ten derde is de lijmlaag en de hechtingstechniek niet met elkaar te vergelijken. Met een geplakte of gewrapte keuken zijn al deze problemen dus helemaal verleden tijd. Zo kunnen beschadigde keukens of keukens met loslatende kappen door middel van wrappen / plakken toch nog een nieuw leven worden ingeblazen.
De plastic kappen van mijn keuken komen los, wat kan ik doen?
Het slimste dat je kan doen als de plastic kappen van je keuken loskomen, is natuurlijk ons inschakelen om het weer in orde te maken. (maar dat spreekt uiteraard voor zich😊) Vaak kunnen wij er nog een hoop van maken. Zelfs als je eigenlijk te lang gewacht hebt (sommige dingen komen er soms ook gewoon niet van) en de keuken inmiddels lelijke water-, vet-, of vuil plekken in het MDF vertoont, is er vaak nog best een hoop mogelijk. Je kan altijd geheel vrijblijvend contact met ons opnemen voor gratis en vrijblijvend advies.
Wat moet je absoluut niet doen?
Probeer de plastic kappen niet zelf te lijmen met lijm of kit. Dit werkt niet. En maakt de situatie eigenlijk alleen maar erger. Lijm en kit tasten het MDF aan wanneer de kappen verwijderd worden, wat er of voor zorgt dat de fronten lelijke plekken blijven vertonen en soms zelfs niet meer te redden zijn. Dat is onnodig. Mocht je nou echt, for the time being, een noodoplossing zoeken, gebruik dan plakband en vermijd het MDF. Op die manier beperk je de schade voor als we aan de slag gaan. 😊